Безплатен телефон за консултации 0 800 12 350

Coloplast

Датската фирма Coloplast съществува повече от 65 години и е водещата европейска фирма , производител на консумативи за обслужване на колостома, уростома, нефростома и цистостома, като основна часта част са колостмни торби и съответно уростомни торби. Coloplast притежава производствени бази не само в Дания, но и в други европейски държави.

 Coloplast е лидер в производството на консумативи при инконтиненция при не волево изпускане на урина, по-специално на презервативи за външно събиране на урината (урошийтс), уринаторни торби и катетри.

Консумативите за пациенти с колостома, уростома, нефростома и цистостома, произведени от Coloplast A/S, които се предлагат на българския пазар са включени в списъка на НЗОК и се заплащат напълно.

…Всичко за стомирани пациенти

Какво е стома?

Стомата е хирургически създаден отвор в тялото, който позволява на изпражненията или урината да преминавайки през червата или пикочните пътища и да се изхвърлят извън тялото. Тази процедура често е известна като операция с извеждане на стома.

Има три вида стома:

 • Стома изведена от дебелото черво, наречена колостома
 • Стома изведена от тънките черва, наречена илеостома
 • Уростома- отклоняваща урината в червата
 • Нефростома – оперативна процедура – дрениране на бъбрека
 • Цистостома – оперативна процедура – дрениране на пикочния мехур

Какво е колостома?

Ако по някаква причина ректумът или долната част на дебелото черво са били отстранени, ще  е необходимо изкуствено отвеждане на дебелото черво през коремната стена, наречено стома, за да може изпражненията да преминават през оперативно направения отвор навън. Това се нарича колостома.

Колостомията обикновено се създава от лявата страна на корема и може да бъде временна или постоянна в зависимост от причината за операцията или тежестта на заболяването.

Изпражненията в тази част на червата обикновено са меки и оформени. Тъй като стомата няма мускул, който да контролира дефекацията, изпражненията ще трябва да се събират с помощта на торбичка.

 Какво е илеостома?

Илеостома се създава, когато част от тънките ви черва са изведени на повърхността на корема ви, за да образува стома.

Илеостомата може да бъде временна или постоянна в зависимост от причината за операцията или тежестта на заболяването.

Изпражненията в тази част на червата обикновено са гъста течност и тъй като стомата няма мускул, който да контролира дефекацията, изпражненията ще трябва да се събират в торбичка. 

Какво е уростома?

Ако не можете да уринирате по естествен път, възможно решение е да се създаде алтернативен отвор в тялото ви, през който урината да се отклонява. Това се нарича уростома.

Извеждането на стома се явява като резултат от операция за отстраняване от заболяване или нараняване на храносмилателната или пикочната система

 Какво е нефростома?

Нефростомата е оперативно свързване на бъбречното легенче с отвор на корема посредством  специален катетър, за да се осигури директното изтичане на урина.  Нефростомата  може да бъде временна или постоянна в зависимост от причината за операцията или тежестта на заболяването.

Какво е цистостома?

Цистостомата е оперативно поставяне на катетър директно в пикочния мехур през изкуствен отвор на корема с цел да се осигури безпрепятстваното му изпразване.

 Защо трябва да нося торбичка за стома?

Без значение какъв тип стома имате, необходимо е да използвате торбичка за стома. Тя е предназначена да прилепне към кожата на корема около стомата и да събира сигурно и удобно чревно-съдържимото или урината.

Дизайнът на вашата торбичка за стома ще зависи от това дали имате колостома, илеостома или уростома. Вашата медицинска сестра или здравен специалист ще ви покаже кой е подходящ за вас, но по-голямата част от торбичките за стома са сигурни и дискретни. Никой няма да знае, че носите такъв, освен ако не решите да им кажете.

Смяна на вашата колостомна торбичка

Колко често трябва да се сменя торбичката? Трудно е?

Ще бъде много полезно, ако можете да се опитате да установите рутина за смяна на торбичката си. Добро правило, когато използвате затворена торбичка, е да сменяте торбичката си всеки път, когато стомата ви работи.

Изходът от колостомията не се различава много от нормалното движение на червата. Резултатът обикновено е солиден и торбичката трябва да се сменя между един и три пъти на ден.

Трудна ли е смяната на торбичката?

За първите няколко пъти смяната на торбичката може да изглежда доста предизвикателна. Уверете се, че първите няколко пъти, когато се опитате да смените торбичката, го правете някъде, където се чувствате безопасно и удобно.

Не бързайте – нормално е, ако в началото не се справяте всеки път. Въпреки че може да отнеме известно време да свикнете, скоро ще ви се стори нещо рутинно.

Преди употреба винаги се консултирайте с документа „Инструкции за употреба“, доставен с продуктите

Грижи за стомата

Адаптиране към живот със стома

Ние знаем, че е трудно адаптирането към новия начин на живот след операцията и изкарването на стома, затова предлагаме някои допълнителни услуги, за да ви помогнем да започнете по най-добрия начин.

Искаме да знаете, че ако някога установите, че имате затруднения, винаги можете да се обадите и ние ви окажем съдействие.

Усложнения и проблеми със стомата и намиране на правилното решение

Не е необичайно да изпитате проблеми като изтичане и раздразнена кожа когато сте стомиран. Най-често обаче

проблемите могат да бъдат решени с подмяна на консуматива, който използвате и няколко процедури за грижа за стомата.

Трите правила за самооценка по-долу ще ви помогнат да намерите решението, което е точно за вас.

 1. Отстраняване на възникналите проблеми

Разрешаване на често срещани проблеми като изтичане или раздразнена кожа.

 1. Процедури за грижа за стомата

Научете правилните процедури за грижа за стома за поставяне и отстраняване на вашия консуматив

 1. Проверка на тялото

Всички имаме различни нужди и форми на тялото и затова имаме решения и консумативи, които да осигурят възможно най-доброто за вас.

 

Отстраняване на възникналите проблеми и усложнения

Как да избегнем изтичане, кожни проблеми и други такива?

Как да изберем най-подходящия продукт?

– Често срещани кожни проблеми

Кратък списък на най-често срещаните кожни проблеми. Не забравяйте, че с подходящо лечение и грижа повечето кожни проблеми могат да бъдат решени, преди да се превърнат в нещо по-сериозно.

– Ако кожата ви е зачервена и “пъпчива”

Ако обрива е малки, болезнени пъпки или пустули, това може да е причинено от инфекция в космените фоликули в кожата около стомата.

Инфекция в космените фоликули може да се развие, ако бръснете космите в зоната около стомата твърде често или неправилно (напр. неизползване на чиста, остра самобръсначка, бръснене срещу посоката на растеж на космите и др.) или ако издърпате залепващата част на консуматива със сила. В повечето случаи ножицата или електрическата самобръсначка ще действат по-добре на кожата от самобръсначката.

– Ако кожата ви е мокра и неравна

Обриви (област на зачервяване, обикновено сърбяща) или с червени или лилави петна или с бяло вещество върху засегнатите области може да са признаци на гъбична инфекция. Ако имате диабет или понижена имунна система, може да сте особено изложени на риск от това.

Тъмните и влажни зони са особено предразположени към гъбични инфекции, така че най-ефективната превенция е да поддържате перистомалната кожа чиста и суха, когато сменяте торбичката.

– Ако кожата ви кърви

Започнете с внимателно изследване откъде идва кървенето. Кървенето от кожата около вашата стома може да е признак на контактна реакция и може да изисква лечение или превантивни мерки. Трябва да потърсите съвет от медицински специалист.

Въпреки това, малко кървене от самата стома не е непременно тревожно. Тъканта на стомата кърви лесно, подобно на венците при почистване с конец или четкане.

–  Ако имате алергична реакция

Първо: Алергичната реакция се среща много рядко. Въпреки това, ако имате такава, кожата вероятно ще бъде доста раздразнена или вероятно сърбяща в цялата област, изложена на дразнение.

Разгледате почистващите продукти, които ползвате. Използвали ли сте парфюми, сапуни с овлажнители, аромати или масла? Или пък почистващи продукти на алкохолна основа? Опитайте се да избягвате напълно тези продукти и измивайте перистомалната кожа внимателно само с вода за известно време.

Може също да сте алергични към някои от аксесоарите, които използвате, като спрейове, кърпички или паста, вероятно дори към залепващата част на използвания консуматив – така че, ако проблема продължава, говорете с вашия медицински специалист за алтернативи.

– Симптоми на изтичане

Как да забележите изтичането и как се различава то от механичното дразнене и други усложнения.

 Ако имате кожни проблеми или усложнения, винаги трябва незабавно да се консултирате с вашия медицински специалист, който се грижи за стомата ви. Ранното откриване на доказателства за изтичане обаче може да ви помогне да хванете потенциален кожен проблем дори преди да се е развил.

Започнете, като проверите кожата около стомата и/или гърба на залепващата част. Дори ако няма директен визуален признак на изтичане, внимавайте за нещо необичайно, като например ако залепващата част  изглежда „разтопена“ (защото лепилото е реагирало).

Признаци на механично дразнене

Ако кожата ви е зачервена, възпалена и влажна, може би дори леко кърви, но не сте имали изтичане, проблемът може да е „механичен“. Това означава, че кожата ви просто е раздразнена от премахване на консуматива твърде често, твърде енергично или от грубо почистване или търкане на кожата.

За да избегнете механично дразнене, опитайте се да бъдете възможно най-нежни, както когато отстранявате залепващатачаст, така и когато почиствате кожата. Опитайте се да отлепите залепващата част  бавно. Използването на другата ръка, за да държите кожата стегната, може да помогне за намаляване на стреса върху кожата. Аксесоари за отстраняване на остатъци от залепващата част  също могат да помогнат.

– Промени на вашата стома

 Имате ли промяна във формата или размера на вашата стома?

 Промени на стомата

Може да отнеме няколко седмици (непосредсредствено след операцията) преди стомата ви да придобие окончателния си размер. През това време може да изглежда подута. Може също да почувствате, че дължината на вашата стома се променя, когато се изправите или кашляте. С течение на времето могат да настъпят и допълнителни промени.

Какви промени мога да очаквам?

Вашето тяло се променя с течение на времето, както и вашата стома. Упражненията, както загубата на тегло или напълняването, могат да повлияят на формата на стомата ви, както и на областта около нея. Някои хора също могат да развият изпъкналост навън и това може да бъде причинено от херния. Това се случва, когато примката на червата се избута през дупка в коремната стена. Ако мислите, че се е развила херния, трябва незабавно да се свържете с вашия медицински специалист, който се грижи за вас. Научете повече за хернията тук.

Защо се случват промени?

Промените на  вашата стома и зоната около нея могат да бъдат причинени от промени в теглото, промени във всекидневния живот , като повишени  физически упражнения или естествените ефекти на стареенето върху мускулите и кожата. Издутините често се причиняват от слабост в мускула на коремната стена.

Как да разбера дали областта около стомата ми се е променила?

Проверявайте стомата си и зоната около нея всеки път, когато сменяте консуматива. Също така е добра идея да използвате  самонаблюдение (BodyCheck), за да видите дали вашия консуматив е подходящ за вашия профил на тялото.

Проверете също така дали отвора на залепваща част  е с подходяща форма и диаметър. Ако не, трябва да изрежете отвора до правилния размер, за да предпазите кожата от усложнения..

Ако зоната около стомата ви се промени, потърсете съвет от вашия медицински специалист.

Какво е херния?

При оформяне на стомата, част от червото ви  е изведено през отвор (разрез) на коремната стена, за да се създаде стома. За някои хора този отвор причинява потенциална слабост в зоната около стомата, което води до възможността коремните мускули да изпъкнат, образувайки бучка или подуване непосредствено около/до стомата. Това е много често и се нарича парастомална херния.

Размерът или формата на хернията варира от размер на топка за голф до грейпфрут или по-голям, в зависимост от слабостта на стената около стомата.

 Притеснявате ли се, че може да имате херния?

Ако се притеснявате, че може да сте развили парастомална херния, трябва да се консултирате с вашия медицински специалист. Развиването на херния често променя формата на корема и стомата, така че вероятнността  от възпаление на  кожата  или изтичане се увеличава.

Наличието на херния около стомата не  означава, че ще се нуждаете от допълнителна операция.

Процедури за проверка и грижа за стомата

– Проверката на стомата

Проверката се извършва за откриване на наличието на някои от често срещани проблеми, свързани с вашата стома, проверка на употребяваните консумативи и проверка на кожата около стомата.

Проверката на стомата се препоръчва, за да помогне да разрешите на възникталите проблеми.

– Самооценка на стомата

Решения за отстраняване на  проблеми със стомата, като изтичане или раздразнена кожа и тяхното отстраняване

Понякога възникват  проблеми като изтичане и раздразнена кожа. Най-често обаче, те могат да бъдат решени с подмяна на консуматива и спазвайки процедурите за грижа за стомата. Трите начина/стъпки  за самооценка описани по-долу, ще ви помогнат да намерите най-точното решение. ARC- брошура

– Поддържане на перистомалната кожа здрава

Изборът на подходящия консуматив играе важна роля за предотвратяване на изтичане и поддържане на кожата около стомата здрава.  Когато се прилагат правилно, консумативите ще свършат отлична работа  за защита на кожата около стомата ви и срещу изтичане –  основна причина за дразненето.

Правилното поставяне на залепващата част на консуматива  е началото на правилната употреба на продукта .
– Плътното прилягане в случая е от ключово значениел

За осигуряване на оптимална адхезия залепващата част трябва да се постави върху чиста и напълно суха кожа. Чистата вода е достатъчна за почистване на стомата и кожата около нея.

Когато става въпрос за поставяне на залепващата част , то отворът за вкарване на стомата трябва да бъде изрязан, така че да отговаря точно на диаметъра и формата на стомата. Добро правило е „не прекалено хлабаво, не прекалено стегнато“.

Ако имате затруднения –  аксесоарите като паста, кърпички, уплътнители и други продукти, могат да бъдат полезни за по-плътно прилягане около стомата и защита на кожата около нея.

– Стомите могат да променят формата и размера си

Не забравяйте, че с времето вашата стома може да промени формата и размера си. Това е обичайно и просто означава, че трябва да настроите шаблона си за изрязване съответно. За да сте сигурни, че правите всичко оптимално, периодично проверявайте размера на стомата си, особено ако имате херния. Винаги трябва да се свързвате с вашия медицински специалист, ако се съмнявате, или забележите промени в повърхността на самата стома, както и промени в цвета или текстурата.

За да предпазите кожата около вашата стома, от съществено значение е да оформите точно отвора на залепващата част на консуматива, което ви позволява да постигнете сигурно и плътно прилягане. Вашият телесен профил може да се промени с течение на времето, така че е препоръчително да извършвате проверка от време на време .

Всяко тяло е различно

–  Премахване на вашия консуматив

Наличието на подходящ консуматив играе важна роля за предотвратяване на изтичане и поддържане на кожата здрава. Спазването на добрите практики и грижи  за стомата също помагат за поддържане на здрава кожа. Следвайте  правилата на  Постави – Отстрани – Провери, за да сте по-уверени и сигурни.  Когато се поставят правилно, вашите консумативи ще свършат много по-добра работа за защита на кожата около стомата ви срещу изтичане, основна причина за дразнене.

За да предпазите кожата си, важно е да използвате правилната техника за нежно премахване на консуматива

Отстранете внимателно. Редовната смяна на консуматива и нежното му отстраняване ще ви помогнат да предпазите кожата около вашата стома, поддържайки я здрава и без раздразнения.
Ако използвате отворена торбичка и имате съдържимо в нея, препоръчително е да изпразните торбичката преди да я свалите.

В случай, че усетите сърбеж или парене, ведната сменете консуматива!

– На какво трябва да обърна внимание

Бърз преглед на кожата и залепващата част ще ви покаже дали действате правилно.

На кои симптоми трябва да обърнете внимание:

Проверете кожата и залепващата част

Важно е да проверите дали лепилото не е ерозирало и дали има теч от стома (фекалии или урина в зависимост от вашия тип стома). След това – може би с помощта на огледало – прегледайте кожата около стомата си и вижте дали има зачервяване или увреждане. Може да се окаже, че  дразненето отразява това, което сте видели върху залепващата част.
Признаците за увреждане на кожата или ерозирало лепило може да означават, че вашия консуматив не е бил поставен правилно или че трябва да сменяте консуматива по-често. Можете също така да помислите дали използвате консуматив,подходящ за вашия профил на тялото.

Как изглежда здравата кожа?

Здравата кожа около стомата ви изглежда по същия начин като кожата на останалата част от стомаха ви.

Проверка на тялото.

Формата на тялото ви може да се е променила след операцията. Проверете профила на тялото си, за да намерите правилното решение за вас.

Всяко тяло е различно

Намерете най-подходящия продукт за вас:

Отнема само 5 минути, за да завършите проверката на тялото и ние ще ви дадем някои насоки относно консумативите за стома, които може да са по-подходящи за вашата индивидуална форма на тялото. Продуктът трябва да ви пасва, а не обратното.

Стоми според формата

 1. Стомата е повече или по-малко на нивото на корема, въпреки че повърхността на кожата ви може да е неравна.
 1. Вдлъбната стома – Потъва в корема, създавайки потапяне.
 1. Издадена стома – издига се от корема, създавайки връх.

 

Програма в подкрепа на пациентите с коло, илео и уростома:

Ръководство за по-добър живот със стома.

Въпреки че, животът със стома не винаги е лесен, стомата никога не трябва да ви пречи да живеете живота, който искате да водите.

Нашата програма  предлага съвети и насоки как да се грижите и възвърнете желанието  и тонуса си за  нормален начин на живот.

Като начало ние ви предлагаме косултации с нашите медицински специалисти:

Разговори по телефона или посещение на  пациента в болничното заведение

Първоначално обяснение/въвеждане на  пациента и/или близките му, свързано с бъдещото обслужване  и грижа за  стомата.

При изписване, предоставяне на материали, свързани с бъдещия  живот със стома. Получаване на несесер/чантичка, който съдържа най-важното, като първа необходимост:

Мостри на консумативи за стомата, за да се направи  най-подходящия избор спрямо индивидуалните особености и нужди на пациента

Шаблон за определяне размера на стомата

Специални ножички за изрязване отвора на залепващата част на консуматива, според размера и формата на стомата

Опаковка с почистващи мокри кърпички

Примерни комбинации на косумативи, които се реимбурсират от НЗОК в опеделен лимит, изписвани от личния лекар

Съгласие за предоставяне на лични данни и посещения от медицински специалист

Брошури с напътствия и практични съвети за вашето ежедневие: “Живот с Колостома, Илеостома, Уростома, Нефростома и Цистостома ”, “Наръчник за Запазване на Кожата около стомата здрава”, “Наръчник за установяване на точни правила за поставяне и смяна на консуматива” и “Дневник за поставяне и смяна на консуматива”.

Визитки с телефони на медицинските представители, с които може да се свържете при нужда и възникнал проблем

Безплатна “Зелена линия” за консултации с пациентите -080012350 за всички видове абонати в цялата страна!

Запознаване на пациента с реимбурсната система  на НЗОК и начина на изписване на консумативите от личния лекар и  възможните комбинации в рамките на лимита. Посочване на най-близки аптеки, сключили договор с НЗОК

Безплатни домашни посещения за разрешаване на проблеми с кожата или за смяна на първоначално избрания консуматив.

Последващо проследяване състоянието на пациента, разрешаване на възникнали проблеми (ако съществуват такива и се налага безплатно домашно посещение),  удовлетвореност на пациента от използвания консуматив на Coloplast , чрез разговори/консултации по телефона или преки безплатни посещения.

Предлагаме ви някои практични съвети и напътствия, които можете да получите след като се свържете с нас, в подкрепа на начина на живот на стомираните пациенти:

Проверка и проследяване- проверката на стомата е вашия начин да проверите за често срещани проблеми, свързани с вашата стома, вашите продукти и кожата около стомата.

Всекидневието ви със стома – ще получите съвети какво да обличате като отивате на работа или на разходка,  как да практикувате старите си хобита и т.н..

Изграждане на рутинни процедури – научете как да живеете ежедневно с минимални неудобства, като установите стабилни рутинни процедури за грижа за вашата стома.

Пътувания – Отивате на почивка или просто планирате уикенд далеч от дома? Получете съвети за пътуване с кола, автобус или самолет със стома.

Интимност –  Сексът и интимността са важна част от живота ви. Стомирането не трябва да ви спира да сте интимни с партньора си.

Емоционална подкрепа – Не сте сами и ние имаме много съвети и опит в разговорите с новостомирани пациенти за това как се чувстват и какво трябва да правят, за да се върнат към стария си начин на живот.

Съвети за хранителния режим – Научете как да изградите нов хранителен режим и какво да ядете и пиете, за да избегнете усложнения със стомата.

Социализиране. – От излизане навън до стоене вкъщи с приятели,ние ще ви посъветваме как да възстановите социалния си живот след стомирането.

Спорт и физичести упражнения- Активният начин на живот е един от най-големите подаръци, които можете да си направите, без да се лишавате от него въпреки стомата.